10 jel, amely nem megfelelő vércukorszintre utal

2016 július 04 - Meggyógyulnék

A nem vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség során kialakuló túl magas vagy túl alacsony vércukorszint akut tüneteket, panaszokat okozhat. Ezek odafigyeléssel és az orvos utasításainak betartásával elkerülhetők.

Mit jelent a magas és az alacsony vércukorszint?

Magas, ha bevág egy tábla csokit és mézes tejet iszik rá, akkor feljebb mehet a határértéknél. de erre válaszul annyi inzulint küld a szervezet, hogy gyorsan le is csökken. A magas vércukor egy-egy ilyen féktelen étkezés alkalmával nem okoz panaszokat, és valószínűleg ki sem derül, mert a nem cukorbeteg nem méri a cukrát. Viszont hosszú távon káros, mert egységnyi inzulinnal születünk, ha azt ellövi az ember ezekre az alkalmakra, akkor "elfogy" és nem marad későbbre.gettyimages-545973351.jpg

Az a legnagyobb baj a diabétesszel, hogy nagyon későn derül ki, mert a folyamatosan magas vércukor évekig nem okoz panaszokat, ezért amikor kiderül, általában már nagyon alacsony a saját inzulintermelés. Ezért ajánlott inzulinérzékenyítőt szedni, vagy elkezdeni az inzulinkezelést. Sokszor a neuropathia miatt megy valaki orvoshoz, mert annak jobban érzékelhető tünetei vannak, és ilyenkor derül ki, hogy már évek óta diabéteszes.

Az alacsony vércukorszint sokkal gyakoribb, főként a koplalók, fogyókúrázók körében. Ha valaki egész nap nem jut ételhez, akkor biztos alacsony lesz a vércukra is. Erről a hipoglikémiás állapotról szólnak a vicces Snickers reklámok is. Amikor így sérül az anyagcsere folyamat, a szervezet mindenre túl erős inzulinnal válaszol, és ez leviszi a cukrot. Inzulinrezisztencia esetén az inzulin már nem hat megfelelően, ezért a vércukor szint sem csökken le a megfelelő mértékben. Így kezdődik valójában a cukorbetegség és mivel az inzulinrezisztencia is tünetmentes, nagyon gyakran rejtve marad, egészen addig, amíg a tünetek jelentkeznek.

Alacsony vércukorszintet (hipoglikémia, hipó) kísérő tünetek lehetnek:

  • Éhség: hirtelen jelentkező éhség. Úgy érezheti, ölni tudna néhány falatért.
  • Gyengeség, szédülés, látászavar: elhagyja minden ereje, úgy érezheti, hogy pillanatokon belül képes lenne elaludni, vagy csak ledőlne egy kicsit. Kettőt lát mindenből vagy éppenséggel egyet, de azt homályosan.
  • Fázásérzet, nyirkos bőr, verejtékezés: akár még nyáron is, a hőségben!
  • Fejfájás, heves szívdobogás: ami nem összekeverendő a vérnyomásproblémákkal!

shutterstock_207787303.jpgZavartság, idegesség: munka közben elfelejti, hogy hol tartott? Hirtelen nem tudja, hova tette a szemüvegét, ami az előbb a kezében volt? Olyan dolog miatt kezdett hirtelen szorongani, ami pár perce még nem is érdekelte? Ez is lehet az alacsony vércukorszint jele.

Fontos tudnia, hogy ha vércukorszintje 3,0 mmol/l alá esik, akkor az érték alacsony, vagyis hipoglikémiája van. Ugyanakkor azok az emberek, akiknek korábban hosszú időn keresztül magas volt a vércukorszintjük, a normál azaz 7 mmol/l körüli érték esetén is tapasztalhatnak hasonló tüneteket.

Mi a teendő hipoglikémia, azaz alacsony vércukorszint esetén? Kövesse a 15-ös szabályt! Azaz, ha az Ön vércukorszintje 3,9 mmol/l vagy alacsonyabb, első korrekciónak 15 g szénhidrát javasolt.

Mi tartalmaz 15 g szénhidrátot?

  • 1,5-2 dl narancslé vagy almalé
  • Egy csésze tea 3 kávéskanál cukorral
  • 2 dl cukros üdítő
  • 3 szőlőcukor tabletta (ez mérettől függő)
  • 3 kockacukor

Ellenőrizze a vércukrát 15 perc múlva! Ha még mindig 3,9 mmol/l vagy alacsonyabb a cukra, fogyasszon újabb 15 gramm szénhidrátot és mérjen újabb 15 perc múlva!shutterstock_408176029.jpg

Fontos tudnia, hogy a tej, a csokoládé, valamint a gyümölcsök nem emelik olyan gyorsan a vércukorszintet magas zsír-, illetve rosttartalmuk miatt. Ha a következő étkezés csak néhány óra múlva várható, akkor érdemes 15–20 gramm magasabb glikémiás indexű ételt (például kenyér, tészta, korpovit keksz) fogyasztani, hogy ne térjen vissza a hipoglikémia.

Nagyon fontos, hogy hipoglikémia esetén ne kezdjen féktelen „zabálásba”! A túlkorrekciót is kerülni kell, és gondolni kell a Somogyi effektusra is.

Hogy mi az a Somogyi-hatás vagy Somogyi effektus? A magyar származású amerikai biokémikus írta le azt a jelenséget, hogy a csökkenő vércukorszint olyan hormonokat aktivizál, amelyek a raktárakból cukrot szabadítanak fel, a májat glükóz kibocsátására ösztönzik. Emiatt jelentkezik másnap reggel a magas vércukorszint. Amennyiben gyakran, vagy ismétlődően előfordulnak a hipoglikémiás epizódok, mindenképp forduljon orvoshoz!

A normálisnál magasabbnak tekintjük a vércukorszintet, ha étkezés előtt 7,0 mmol/l vagy az alatti, illetve étkezés után 8 mmol/l fölötti.

Magas vércukorszint, azaz hiperglikémia esetén nem mindig tapasztalunk tüneteket, de az alábbiak mindenképp figyelmeztethetnek rá:

  • Fokozott szomjúságérzet
  • Gyakori vizelési inger
  • Fáradtság, gyengeség érzése
  • Homályos látás
  • Száraz viszkető bőr, lassan gyógyuló sebek

shutterstock_262465640.jpgMikor lehet magasabb a vércukor a kívántnál?

Ha nem száműzi étrendjéből a cukrot, nem megfelelően táplálkozik, és több szénhidrátot fogyaszt a kelleténél!

Ha nem a megfelelő mennyiségű vagy típusú gyógyszert kapja cukorbetegsége kezelésére, vagy a kezelőorvosa által rendelt gyógyszert nem megfelelően használja!

  • Stresszes időszakban, érzelmileg labilis időszakban.
  • Ha a szokásosnál kevesebbet mozog.
  • Gyulladásos betegségek (pl. influenza, torokgyulladás), fájdalom, műtét és fertőzések esetén.

Vannak olyan vény nélkül kapható készítmények, melyekben a betegtájékoztató is arra figyelmeztet, hogy a készítmény emelheti a vércukorszintet! Konzultáljon szakemberrel, mielőtt ilyen készítményt vásárol!

Akkor is mérhet magasabb értékeket, ha Ön inzulinnal kezelt cukorbeteg és nem megfelelően tárolja a készítményt, vagy nem cseréli minden nap a tűt!

Mit tehet Ön azért, hogy vércukorszintjét kordában tartsa?

Használja úgy, és akkor gyógyszereit, ahogy azt kezelőorvosa rendelte Önnek!

Tartsa be az étkezésre vonatkozó utasításokat. Ha bizonytalan a szénhidrátszámolásban vagy nem tudja, milyen ételeket fogyaszthat, kérje bátran dietetikus tanácsát!

Mérje vércukrát rendszeresen! Az értékeket jegyezze fel és vezessen naplót arról, hogy az alacsony vagy éppen magas értékek mivel hozhatók összefüggésbe!

gettyimages-151049819.jpg

Fogyasszon elegendő folyadékot, ha lehet vizet!

Rendszeresen végezzen testmozgást! Legalább napi 30 perc séta vagy biciklizés és szervezete máris hálás lesz önnek!

Óvja idegeit! Az autonóm neuropathia érintheti azt a rendszert, amely helyreállítja a vércukorszintet egy hipoglikémiás esemény után, aminek az lesz a következménye, hogy a hipoglikémiára utaló figyelmeztető tünetek egy része megszűnhet, és nem ismeri fel időben! Ez nagyon veszélyes, hiszen egy hipoglikémia esetén az eszméletünket is elveszíthetjük!

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Multivitamin cinkkel és krómmal étrend-kiegészítőt kifejezetten cukorbetegek számára állította össze a Wörwag Pharma. A cink és a króm hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához és részt vesz a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásában. Napi egy tabletta szedése javasolt, így egy doboz egy hónapra lesz elég.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr778865794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása