Miért fontos a D-vitamin bevitel?

2016 június 29 - Meggyógyulnék

D-vitamin, azaz a napfény vitamin. Ez az elnevezés több (D1, D2 és D3), zsírban oldódó vitamint foglal magában. Ma már tudjuk, hogy feladata nem csak az, hogy elősegítse a kálcium lerakódását a csontszövetekben, hanem szerepet játszik a csontképződéstől kezdve, a tápanyaglebontáson át, az inzulintermelésig. Serkenti az idegsejtek regenerálódását, hatással van az izomműködésre és az immunrendszerre, illetve több hormon szintjét képes befolyásolni. A D-vitamin hiányban kialakuló kalciumhiány közvetve fokozott csontvesztéshez, a csonttörések fokozott kockázatához vezethet. A csontritkulás manapság népbetegség. Bár főként az idősebb nőket érinti, egyre fiatalabb korban jelentkezik a mozgásszegény életmód, illetve a napfényhiány. A D-vitamin a fogak egészséges fejlődéséhez, épségéhez is nélkülözhetetlen.shutterstock_300889631.jpg

A megfelelő D-vitamin-ellátottság fontos része a női egészségnek minden életszakaszban. Hiányában nehezebb a teherbeesés, terhességben pedig fokozott bevitel szükséges. Menopauza után mind a csontok egészsége, mind az emlőtumor kockázatának csökkentése érdekében kiemelt jelentősége van a megfelelő D-vitamin pótlásnak.

A legújabb irodalomban D-vitamin helyett inkább D-hormonról írnak, mivel szerteágazó, hormonszerű hatást fejt ki a test szinte minden szövetében.

Súlyos máj- és vesebetegségben nem termelődik elegendő.

A D-vitamin egy részét (D2) a szervezetünk az olyan elfogyasztott ételekből nyeri, mint a tejtermékek, tojás, tőkehal, tőkehal máj-olaj, lazac, másik részét pedig napfény hatására állítja elő (D3). Az egészséges felnőttek D-vitamin szükségletét fedezi, ha megfelelő időt töltenek a napon, ám október végétől azonban mindenkinek D-vitamin pótlásra lenne szüksége, hiszen az elraktározott mennyiséget 6 hét alatt fel is használja szervezetünk. Nagy légszennyezettség mellett pedig folyamatosan pótlásra van szükség, mert a nap sugarai nem tudnak megfelelő módon áthatolni. Annak eldöntésére, hogy kinek milyen adagú D-vitamin szedése vagy pótlás javasolt, laborvizsgálat szükséges. A vizsgálat során az össz-25-hidroxi-D-vitamin mennyiségét határozzák meg, mellyel felmérhető a szervezet D-vitamin ellátottsága.

shutterstock_251251252.jpg

A vizsgálat eredményének függvényében lehet megkezdeni a D-vitamin adását. Jelenleg nincs egységes álláspont a megfelelő D-vitamin ellátottságra vonatkozólag. 

A legtöbb szakértő szerint az ajánlott D-vitamin szint  >= 75 nmol/l és 250 nmol/l érték felett tekinthető kórosnak a D-vitamin szintje.

Kinek kell feltétlenül ellenőriztetni D-vitamin szintjét?

  • Azoknak, akik kevés időt töltenek napon (gyermek és felnőtt egyaránt)
  • Időseknek
  • Klimax kezdetén álló hölgyeknek
  • Várandós kismamáknak
  • Pikkelysömörben vagy krónikus ekcémában szenvedőknek
  • Autoimmun betegeknek
  • Bármilyen gyulladásos betegségben szenvedőknek
  • Magas vérnyomással küzdőknek
  • Daganatos betegeknek, vagy azoknak, akiknek felmenői között volt daganatos beteg
  • Csontritkulásban szenvedőknek
  • Pajzsmirigy problémával küzdőknek
  • Cukorbetegeknek és inzulin rezisztenseknek
  • Azoknak, akik fogyókúra mellett sem tudnak túlsúlyuktól szabadulni
  • Depressziótól szenvedőknek
  • Azoknak, akiknél a várt gyermekáldás várat magára
  • Policisztás petefészek szindrómában szenvedőknek

Tudta Ön?

Ha Ön ablak mögött vagy autóban ül és úgy éri a napfény, azok a sugarak (UVB) nem érik a bőrét, melyek a D-vitamin előállításához szükségesek.

A legújabb kutatások szerint a D-vitamin hiány nagyban hozzájárul az olyan autoimmun betegségek kialakulásához, mint például a szklerózis multiplex, pikkelysömör, krónikus ízületi gyulladás.shutterstock_129311027.jpg

A Minnesotai Egyetemen zajlott klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy azok az emberek, akik a diétát úgy kezdték meg, hogy magasabb volt szervezetükben a D-vitamin szintje, sokkal nagyobb sikerrel jártak a túlsúly leadásában!

8-as, vagy annál nagyobb faktorszámú fényvédő használata annyira blokkolja az UVB sugarakat, hogy szervezetünk nem lesz képes a D-vitamin előállítására! Nagyon fontos, hogy gondoskodjon a megfelelő fényvédelemről a melanóma megelőzése miatt és D-vitamin pótlásról egészsége miatt!

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A „napvitaminnak” is nevezett D-vitamin előanyaga a napfény UV-sugarainak segítségével az emberi bőrben képződik, és később a májban és a vesében aktív formává alakul át. De a szervezet saját D-vitamin termelése csak márciustól októberig napsütéses időben biztosított, ha legalább 10-15 percig tartózkodunk a napon 10 és 15 óra között. Ez kb. 1500– 3000 NE D3-vitamin képzéséhez elegendő. Az ajánlott mennyiség naponta 1500-2000 NE, elhízott felnőttek részére napi 2000-4000 NE.

A Vitagamma® D3 2000 NE vitaminkészítmény 2000 egység D3-vitamint tartalmaz, laktóz-, tartósítószer- és színezékmentes.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr48854608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása