10 jel, ami arra utalhat, hogy a cukorbetegség az „idegeire” megy

2016 június 28 - Meggyógyulnék

Szénhidrátszámolás, lemondás bizonyos ételekről, ujjbegyszúrás, tesztcsík vásárlás, időre evés, inzulinszúrás, gyógyszerszedés… Önnek is az idegeire megy néha a cukorbetegség? Az a baj, hogy a diabétesz sajnos nem csak átvitt értelemben károsíthatja az idegeit.


shutterstock_288406685.jpg

A diabéteszes neuropathia úgy alakul ki, hogy a magas vércukorszint és a kóros anyagcseretermékek károsítják az idegrostok védőburkát, valamint magukat az idegrostokat is. Ezek a folyamatok ahhoz vezetnek, hogy az ideg burka, majd az idegrost is sérül, majd elpusztul. Sajnos azonban még jó anyagcsere esetén is jelentkezhet a neuropathia, vagyis a célzott szűrés mindenképpen szükséges.

És a neuropathiát nem szabad félvállról venni, hiszen a cukorbetegek életkilátásait a szövődmények határozzák meg, és az érintettek várható élettartama sajnos sokkal rövidebb, mint a nem neuropathiás cukorbetegeké.


Összegyűjtöttünk Önnek 10 jelet, ami arra utalhat, hogy Ön is diabéteszes neuropátiában szenved!


1. A leggyakoribb tünet a végtagok végein harisnya- kesztyű elrendezésben jelentkező zsibbadás, bizsergés, tűszúrásszerű fájdalom. E tünetek jellemzően éjszaka, nyugalomban jelentkeznek. Sok esetben egy közömbös érintés – például a hálóruha, vagy a takaró érintése – váltja ki őket. A fájdalom égő jellegű, és a járás inkább enyhíti, mint fokozza. Ez a jelenség már önmagában is elég ahhoz, hogy idegbántalomra gyanakodjunk, de a panaszok gyakran érzéketlenséggel is társulnak: vagyis a valódi fájdalmat nem érzi a beteg.

shutterstock_249142294.jpg

2. Tünet lehet a szapora szívverés, vagy ha felálláskor gyengeséget, izzadást, szédülést tapasztalunk. Vigyázat! Ez utóbbiak könnyen összetéveszthetők a hipoglikémia tüneteivel. Mérjük meg a vércukorszintet, és ha normális az érték, akkor valószínű, hogy neuropathia-tünetről van szó.

3. A fájdalomérzés, hő- és tapintásérzés, egyensúlyérzés is károsodhat. Azoknál a betegeknél, ahol felmerül a gyanú, kalibrált hangvillával győződnek meg a probléma létéről. Mivel a rezgés érzékelése is csökken, a beteg nem érzékeli a hangvilla rezgését sem. Továbbá a sajátreflexek is csökkennek, súlyosabb esetben fájdalmatlan fekélyek alakulnak ki a talpon.

shutterstock_270745160.jpg

4. A gyakori gyomorégés és a hányás is lehet neuropathia tünete. Az első esetben lelassul a nyelőcső tranzit ideje (az étel tovább marad a nyelőcsőben, és lassabban kerül a gyomorba), a második esetben a gyomorürülés lassul le, és emiatt kellemetlen teltségérzet alakul ki.

5. A neuropathia a vastagbelet is érintheti, ilyenkor főleg éjszakánként hasmenés, de székrekedés is jelentkezhet.

6. Szintén a kellemetlen tünetek közé tartozik a vizelet tartásának nehézsége, azaz az inkontinencia. Ilyenkor nem érzékeljük, hogy tele van a hólyag, vagy nem tudjuk szabályozni a vizelést visszatartó izmokat. Az idegek károsodása miatt a húgyhólyag nem tud teljesen kiürülni. A baktériumok megtelepedhetnek benne, ezáltal fertőzést okoznak, nem csak a hólyagban, hanem a vesében is.


shutterstock_234591922.jpg

7. Merevedési zavar. Sokan nem is gondolnák, hogy ezek a tünetek is a diabéteszes neuropathiával lehetnek összefüggésben, ezért nem említik a diabetológus szakorvosnak, pedig az impotencia a vegetatív idegeket érintő neuropathia egyik korai tünete lehet.

8. Ha étkezésekhez kapcsolódóan erős izzadást tapasztalunk, főleg a felső testfélen, akkor is lehet neuropathia a háttérben. Az izzadást szabályozó idegek károsodása hatással van a verejtékmirigyek működésére, ezért a szervezet nem tudja szabályozni a test hőmérsékletét.

9. Ha a megfelelő világítás ellenére sem tudunk jól olvasni, mert nem látunk jól, vagy éppen az éjszakai vezetéssel van problémánk, ez is utalhat idegbántalomra. Ennek oka a pupillareakció meglassulása, amely miatt a fényváltozások rosszabbul érzékelhetők.

shutterstock_94941571.jpg

10. Az autonóm neuropátia érintheti azt a rendszert, amely helyreállítja a vércukorszintet egy hipoglikémiás esemény után, aminek az lesz a következménye, hogy a hipoglikémiára utaló figyelmeztető tünetek egy része megszűnhet, ezért a beteg nem ismeri fel időben a „hipózás” jeleit! Ez nagyon veszélyes, hiszen egy hipoglikémia esetén az eszméletünket is elveszíthetjük!

Ha diabéteszes, akkor is menjen el egy évben egyszer neuropathia-szűrésre, ha nem tapasztal tüneteket, de ha a fenti tünetek bármelyikét észleli, azonnal forduljon diabetológus vagy neurológus szakorvoshoz!

A megelőzés legjobb módja azonban, ha a vércukorszintet a normális értékhez legközelebb tartja.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Milgamma zsíroldékony benfotiamint és idegvédő vitaminokat (B6, B12 vitamin) tartalmazó gyógyszer, amely különböző idegrendszeri bántalmak (neuropathiák, polyneuropathiák (diabéteszes, alkohol), neuralgiák, ideggyulladás; övsömör, arcideg-bénulás kezelésére javasolt. Alkalmazható tiaminhiány következtében kialakult szívizom-károsodások, reumás panaszok, izomfájdalmak gyógyítására is. Segíthet a kimerültség leküzdésében, és gyorsíthatja a lábadozást. Vény nélkül kapható bevont tabletta és lágy kapszula formában, többféle hatóanyag-tartalommal.

Kockázatokról, mellékhatásokról  olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulnek.blog.hu/api/trackback/id/tr108837024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása