A legutóbbi posztunkban megírtuk, hogy hogyan csoportosíthatjuk a vitaminokat. Most nézzük meg őket közelebbről. Mit rejtenek a betűk? Miért van rájuk szükségünk? Hogyan juthatunk hozzájuk?
A-vitamin: az elsőnek felfedezett vitamint „A”-nak nevezték (ami valljuk be, nem vall nagy fantáziára). Más néven: retinol. Elengedhetetlen a szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős látóbíbor képződéséhez. A-vitamin hiány esetén a bőr megvastagszik, berepedezik, érdessé, szárazzá, „pikkelyessé” válik, ami nem csak esztétikai problémát okoz, hanem, mivel sérül a bőr felső, védekezésre hivatott rétege, fogékonyabbak lehetünk a fertőzésekre. Ezért javasolnak a berepedt sarokra A-vitamin tartalmú krémeket.
Provitamin (amely a szervezetben normális anyagcsere-folyamatok során vitaminná alakul) formájában előfordul a természetben, ilyen például a karotin. Az A-vitamin legfőbb forrása a máj, vese, szív, tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája. Karotint pedig a sárga, piros és zöld színű gyümölcsökben, zöldségekben találunk.
B-vitamin: voltaképpen család, mert sok tagot számlál, ámde némelyik csak nevében vitamin.
B1-vitamin: segíti a szénhidrátok elégetését, valamint létfontosságú szerepet tölt be az idegrendszer, az izmok és a szív normális működésében. Ezt a vitamint gabonafélék, teljes kiőrlésű liszt, élesztő, bab, borsó, lencse, diófélék, húsok, narancs, mazsola, spárga, karfiol, burgonya, barna rizs, tej, máj fogyasztásával visszük be szervezetünkbe. Hiánya étvágytalansággal jár, szívgyengeség és keringési elégtelenség léphet fel. Ennek eredménye a fáradtság, a depresszió, valamint egyes bélrendszeri problémák.
B2-vitamin: riboflavin. Igazi mindenes. Nem csak vörösvérsejtek képződéséhez, az antitestek termeléséhez kell, hanem elősegíti a vas felszívódását, javítja az idősek memóriáját és még a migrén kellemetlen tüneteit is csökkenti. Enyhíti a szem fáradtságát, és fontos a szürkehályog megelőzésében és kezelésében. Segít továbbá a szénhidrát, zsír és fehérje anyagcserében.
A teljes kiőrlésű gabonák jó forrásai a B2-vitaminnak, de a finomított lisztek még vitaminnal dúsított formában sem megfelelőek. Magas riboflavin tartalma van a májnak, sajtoknak, tojássárgájának. Spenóttal, ribizlivel, kelbimbóval is bevihetjük szervezetünkbe! Gondoskodjon a pótlásról, ha fogamzásgátló tablettát szed, sokat stresszel, antibiotikum kúrán van, vagy fokozott fizikai igénybevételnek van kitéve! Ha nincs elég a szervezetünkben, könnyen kirepedhet a bőr a szánk sarkában vagy esetleg fekélyeket fedezhetünk fel a szánkban!
B9-vitamin, alias, folsav vagy M-vitamin. Várandós anyukák figyelem! A terhesség első trimeszterében szedett folsav az idegcső (azaz a baba leendő gerince) záródásához elengedhetetlen! Talán itt van a legnagyobb jelentősége, ám emellett a fehér és vörösvértestek képzésében is szerepet játszik. És miben van belőle sok? Igen, eltalálta, a májban.
C-vitamin. Talán a leghíresebb vitamin, Szent-Györgyi Albert „gyermeke”, az aszkorbinsav. Biztosan Ön is olvasta már az interneten a „laikus okosító”, nem túl megbízható oldalakon, hogy vásároljon aszkorbinsavat C-vitamin helyett. Nos, ha rám hallgat, nem teszi ezt, hiszen a felszívódás szempontjából nem mindegy milyen formában jutunk hozzá. Márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy van-e elegendő C-vitamin a szervezetünkben, hiszen fokozza immunrendszerünk működését, segít a vasnak a felszívódásban. Mivel vízben oldódó vitamin, ezért ebben az esetben igaz, hogy ha túl sokat viszünk be belőle, a felesleg a vizeletünkkel távozik, így az valóban drágább lesz. És még veseköve is kialakulhat. Folyamatos pótlásra a dohányosoknak van legnagyobb szüksége, de daganatos betegek, műtéten átesettek és náthások is emeljék a napi bevitelt.
D-vitamin, azaz a napfény vitamin. Ez az elnevezés több (D1, D2 és D3), zsírban oldódó vitamint foglal magában. Ma már tudjuk, hogy feladata nem csak az, hogy elősegítse a kálcium lerakódását a csontszövetekben. A D-vitamin egy részét (D2) a szervezetünk az olyan elfogyasztott ételekből nyeri, mint a tejtermékek, tojás, tőkehal, tőkehal máj-olaj, lazac, másik részét pedig napfény hatására állítja elő (D3). Az egészséges felnőttek D-vitamin szükségletét fedezi, ha megfelelő időt töltenek a napon, ám október végétől azonban mindenkinek D-vitamin pótlásra lenne szüksége, hiszen az elraktározott mennyiséget 6 hét alatt fel is használja szervezetünk. Nagy légszennyezettség mellett pedig folyamatosan pótlásra van szükség, mert a nap sugarai nem tudnak megfelelő módon áthatolni. Annak eldöntésére, hogy kinek milyen adagú D-vitamin szedése vagy pótlás javasolt, laborvizsgálat szükséges. A vizsgálat eredményének függvényében lehet megkezdeni a D-vitamin adását. Az elmúlt években egyre több jótékony hatására derült fény, ezért erről a későbbiekben hosszabban is olvashat majd.
E-vitamin: szívünk egészségéért és a szépségért. A napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra, a hús, máj és tojás a természetes forrása. Mivel a magas zsírtartalmú élelmiszerekben található meg, ezért kalóriaszegény diéta, fogyókúra esetén a szervezet kevesebb mennyiségű E-vitaminhoz jut. Elősegíti az LDL (”rossz”) koleszterin lebontását, csökkenti a szívbetegség és a trombózis következtében fellépő szélütés kockázatát. Lassítja az öregedést, erősíti a körmöket, hajszálakat.
K-vitamin: nem raktározódik sokáig a szervezetünkbe. Elsődlegesen a zöld leveles növényekkel visszük be a szervezetünkbe. A véralvadási folyamat szabályozásához elengedhetetlen és a májunk méregtelenítését is elősegíti. Azoknak, akik egyoldalúan táplálkoznak vagy sérült a bélflórájuk, számolniuk kell a K-vitamin hiánnyal, hiszen a vitamin egy részét a táplálékkal visszük be szervezetünket, másik felét pedig a jótékony hatású baktériumok segítségével a bélben állítjuk elő. Az újszülöttek pótlást kapnak, mert bélflórájuk még nem alakult ki, az anyatejben nem választódik ki. Ha nincs belőle elegendő a szervezetünkben, vérzékenység és véralvadási problémák léphetnek fel.
Hirdetés
Mit ajánlunk?
A „napvitaminnak” is nevezett D-vitamin előanyaga a napfény UV-sugarainak segítségével az emberi bőrben képződik, és később a májban és a vesében aktív formává alakul át. De a szervezet saját D-vitamin termelése csak márciustól októberig napsütéses időben biztosított, ha legalább 10-15 percig tartózkodunk a napon 10 és 15 óra között. Ez kb. 1500– 3000 NE D3-vitamin képzéséhez elegendő. Az ajánlott mennyiség naponta 1500-2000 NE, elhízott felnőttek részére napi 2000-4000 NE.
A Vitagamma® D3 2000 NE vitaminkészítmény 2000 egység D3-vitamint tartalmaz, laktóz-, tartósítószer- és színezékmentes.
Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!